Recept

Torta di riso (glutenfri)


Ibland vill vi dela med er recept typiska av mitt län, Emilia-Romagna, även om de innehåller inte produkter i vår sortiment. Torta di riso är en av dem!

Nästan varje familj i mina område har sitt eget recept - några använder inte krossade mandlar, några inte Amaretto, andra ändrar kvantiteten av ris mot mjölk, mm. Det jag  vill dela med er är receptet som min familj använder - jag älskar den pga extra mandelsmak och att man använder krossade Amaretti i den. Receptet är glutenfri och vår version är också mjölkfri eftersom vi använder mandelmjölk istället för vanligt komjölk.

När jag bjöd en bit till några av våra kunder som skulle hämta varor fick jag höra att den är jättegod, perfekt speciellt på sommaren eftersom den serveras kall. Provatela con una buona tazza di caffe´! (Prova den med en god kopp kaffe!)


Ingredienser 


150g av Arborio ris (går bra också med Carnaroli)

1 L mjölk (mandelmjölk i min familjrecept; kan ersättas med komjölk)

1 citron (skal)

170g socker

5 ägg

100g skalade och skällade mandlar

100g amaretti kakor (kan köpas här eller finns recept på nätet för att göra själv)

100ml Amaretti likör (kan göras utan om ni vill)

lite florsocker


- Varma upp mjölk och socker i en kastrull tills att de börjar koka. Gillar du vaniljsmak kan du lägga till också lite vaniljextrakt eller vanilj från en vaniljpod)

- Lägg till riset och laga i svag värme i 45-50 minuter - rör om ofta!

- När riset är färdig (den ska ha sugat upp nästan all mjölk) låt den svalna.

- Lägg mandlarna på ugnspapper och rosta dem i ugnen (180C) i cirka 10 minuter. Håll koll så att de inte blir brända. När de är färdiga krossa dem till mjöl konsistens.

- Vispa ägg i en skål

- Krossa Amaretti kakorna så det blir smulor av dem. Häll Amaretti smulor och mandel"mjöl"i skålen där ni hade vispat ägg. Riv citronskal i den.

- Rör om allt i skålen försiktigt med cirkulära rörelse från ner upp. Häll in Amaretto likören och rör försiktigt.

- Lägg till riset (som ska ha svalnat helt) och rör om allt.

- Smörj en form (rund: 22cm i diameter; om fyrkantig: 23*23 cm cirka)

- Häll i lite rörsocker i formen och rör om så sockret fastnar till smöret i hela formen. Hällt ut sockret som inte fastnar.

- Häll i ris-smeten

- Grädda mitt i ugnen, 165C, i cirka 40 min (traditionnel ugn; om varmluft räkna med en temperatur av cirka 150C).

- Gör pinne-testet när ni tror att tårtan är nästan färdig: ta en pinne och sticka den i mitten av tårtan - när tårtan har gräddat färdig ska pinnen vara lite fuktig men smeten ska inte vara flytande.

- Låt svalna ordentligt i minst 3 timmar. När tårtan är kall pudra över lite florsocker. 


Tårtan förvaras i kylskåp i några dagar (täck med plastfolie).

Parmesan pop-corn


"Non buttare la crosta che la metto nel minestrone!" (kasta inte kanten, jag ska lägga den in i minestrone!) - denna är en mening jag har hört många gånger när jag var lite och rev Parmesan till min farmors underbar hemlagad pasta. 

I Italien är det vanligt att använda allt av Parmesan, inkluderat den hårda kanten. Vi brukar riva Parmesan in i det sista, väldigt nära kanten, och sen skrapa kanten lite med kniv, tvätta den och lägga den i soppor, minestrone, köttfärsås eller grilla dem (på kant sidan) på grillen. 

Dock vår producent har gett oss tips för att använda kanten på ett innovativt sätt: göra pop-corn av den! 100% Parmesan kanten, inga tillsattser, inga kolydrater. Bello no?


Ingredienser 


Kant av Parmigiano Reggiano DOP 


- Skrapa bort bokstäverna på Parmesankanten med en kniv, sen tvätta kanten

- Skär kanten i fyrkantiga bitar, mellan 0,5-1 cm stora

- Lägg bitarna på ugnspapper (ytterst sidan av kanten på pappret) med lite distans mellan dem

- Sätt ugnspapper med bitarna på i mikron, full effekt, i cirka 3 minuter (3 minuter är rätt tid för 20-30 bitar; har ni gjort färre bitar kan det räcka med 1,5 -2  minuter)

-  Hör kanterna poppa i mikron som pop-corn! :)

- Kanterna är färdiga när de är hårda och frasiga - de ska inte vara gummiga. Smaka och ifall de är har en gummig konsistens lägg de i mikron lite till. 

Gillar ni lite pikant smak ät de som de är, till aperitivo, eller använd de som topping på soppan istället för röstad bröd! 

Risotto Balsamico e Parmigiano Reggiano


Denna  enkla recept kombinerar två fantastiska produkter som är bland symbolerna av Emilia-Romagna: Aceto Balsamico IGP di Modena och Parmigiano Reggiano DOP. I mitt recept har jag använt Parmesan lagrad i 36 månader, men ni kan också använda parmesan lagrad i 24 månader.


Risotto tar alltid mig tillbaka till helgerna hemma hos mina föräldrar i Imola, när min pappa Gianni - som är en riktig risotto-specialist - står vid spisen och lagar risotto med ett stort leende, medan musiken från italienska radio ljuder i hela köket. 


Ingredienser för 4 personer 


Ris carnaroli eller arborio, 1 handfull eller glas per person

1,5 L av vegetablisk buljong 

100g riven Parmigiano Reggiano DOP lagrad i 36 månader (går bra med "yngre" parmesan - dock  vi rekommenderar minst 24 månader lagring)

40g smör

1 matsked Aceto Balsamico di Modena IGP 

1 glas vitvin (torr)

1 lagerblad 

1 schalottenlök

salt

extra jungfruolivolja 


- Börja med att förbereda den vegetabliska buljongen (det går bra med tärningar om ni inte vill göra den själva). En gång den är färdig håll den varm på spisen på låg värme

- I en bred kastrull, varma upp hackad shalottenlök, extra jungfruolivolja och en lagerblad. 

- När löken blir lite gyllene (men inte mörk) lägg till riset och låt fräsa i cirka två minuter.

- Nu häll i vitvinet och låt det ångas bort. 

- Häll en slev buljong. När riset har absorberat buljongen lägg till en halv slev buljong till. Lägg till också lite salt, men tänk på kvantiteten eftersom riset kommer att få en hel del salta av Parmesan senare.

- Fortsätt att hälla i en halv slev buljong till riset har kommit till rätt konsistensen: ris är färdig när den är fortfarande lite lös och lite al dente (den ska ge lite tungmotstånd i mitten men inte vara hård!)

- Så fort riset är färdig ta bort den från värmen och lägg till smör, riven Parmigiano och balsamicon.  

- Rör väldigt fort några gånger så alla ingredienser blanda sig och risotton blir krämig - denna proceduren heter "mantecatura" på italienska och är hjärtat av en lyckats risotto. 

- Låt risotto stå i 1-2 minuter

- Servera på tallrik med några droppar Aceto Balsamico IGP di Modena.


Pesto alla genovese (med morteln)


Att göra pesto är väldigt enkel. Men för att göra en riktigt god pesto som ni kan överraska era gäster med (och alla kommer att fråga recept!) krävs två saker:

- premium ingredienser 

- mortel 


Jag vet att många tycker att det tar för lång tid och kraft med mortel så de väljer att göra pesto i mixern. Dock jag garanterar er att en gång ni har gjort pesto med morteln och smakat skillnaden kommer ni att vilja fortsätta med denna traditionnella metoden :) Vad är det som gör skillnaden? Mixar man pesto bryter man ner basilikas oljor och smaken blir inte lika fyllig. Konsistensen är också annorlunda - mortlat pesto är gruvigare och har större bitar. Den har det rustiska utseende typiska av mortlade röror. 

Det tar inte mer än 15 minuter att mortla alla ingredienser, så ge det en chans! Ingredienser (räcker som sås till pasta till 4 personer) 


50g pinjenötter 

1,5/2 krukor basilika

1,5 vitlöksklyftor (i det originala receptet från Ligurien står det 2 men jag tycker om det bäst med lite mindre vitlök )

Parmigiano reggiano DOP lagrad i minst 24 månader (bäst med 36) 

Extra jungfruolivolja (100 ml cirka)

Grov salt-Börja med att mortla vitlöken med grovsalt- man ska inte krossa dem men göra en kräm genom att rotera stöten med handleden mot morteln. OBS: en hemlighet när man använder vitlök: dela vitlök på längden och ta alltid bort den innersta långa delen ("kärnan") av vitlöken  eftersom det är den som är svårt att smälta när vi äter.

-När vitlök har blivit lite krämig sätt in pinjenötter och fortsätt med samma rörelsen av stöten mot mortelns inneväggar.

-När vitlök och pinjenötter blev en kräm lägg till basilikan, inte allt på en gång. Arbeta in en del löv och fortsätt att mortla och roterar morteln samtidigt med andra handen i motsatt ritning tills att du har laggt in alla basilikalöv och du har fått en pasta.

- Lägg till riven parmesan och fortsätt att rotera stöten med en hand och morten med andra handen tills att du har fått en fast kräm. Smaka av den. Jag gillar mycket parmesan smak och då använder jag extra ibland men det är väldigt personligt. Jag brukar använda cirka 6-7 matskedar av riven parmesan.

- När krämen har en fast konsistens häll in olivoljan , lite efter lite, och fortsätt att rotera stöten samtidigt. Tänk på att krämen ska "suga upp" olivoljan: sluta med olivoljan så fort krämen tar inte mer av den och oljan börjar depositera sig på botten av morteln.

-Peston är nu färdig !

- Du kan förvara den i en burk med lock - i kylskåpet. Det går faktiskt också att frysa ner i olika portioner men smaken förändras lite när den har tinats upp.

Italiv AB

Landsvägen 5A

Skivarp, SE

(ej fysisk butik)


Kontakt


mail@italiv.se

Följ oss

Autentisk italiensk Parmesan från Italiv AB - Instagram
Autentisk italiensk Parmesan från Italiv AB - Facebook